kristinanovikova.blogg.se

På den här bloggen kommer det främst att dyka upp recept. För mig är det viktigt att maten jag lagar och äter är fylld med näring, mättande, helst ekologisk, gärna lättlagad men framförallt god. Emellanåt kanske jag slänger upp tips på någon bra restaurang eller annat kul jag tycker ni bör känna till också.

Cheesecake

Publicerad 2016-06-27 18:10:10 i recept,

Här kommer ett recept på en cheesecake som passar lika bra till efterrätt som den gör till frukost eller mellanmål. Den är nämligen bakad på kvarg, proteinpulver och en botten på nötter och nötmjöl. Med andra ord innehåller den inget socker, smör eller vetemjöl. Nu menar jag inte att det är något fel på att använda eller äta det sistnämnda om man gör det i måttlig mängd men ibland kanske man vill ha ett nyttigare alternativ och då passar den här kakan perfekt.
 
Receptet
 
Botten (inga exakta mått utan jag höftar lite, beror på hur mycket botten man vill ha)
  • En stor näve rostade saltade cashewnötter  
  • Några teskedar kokosolja
  • 2-2.5 dl mandelmjöl
  • 2-3 tsk sötströ
  • Ett par skedar kokosflingor om man gillar kokos 
Stavmixa ihop allt till en deg som ska vara smulig. Anpassa mängden ingredienser efter konsistensen. Tryck ut i en smord bakform.
 
(Råkar man ha nötsmör hemma kan man ta 5 tsk nötsmör ihop med sötströ och mandelmjöl istället för att mixa cashewnötter med kokosolja)
 
Fyllningen
  • 1 burk (500g) kvarg (jag använde Lindahls vanilj, utan tillsatt socker)
  • 1 burk (200g) philadelphia (valfri fetthalt beroende på preferens men jag kör på "lightest")
  • 0.5-1 dl proteinpulver med vaniljsmak (Jag tycker Tyngres blir bäst)
  • 2 ägg
  • 225 g blåbär (1 paket frysta som jag tinar, spelar ingen roll om det bli lite mer eller mindre) 
  • 2-3 msk sötströ
 
Stavmixa ihop allt och häll över botten.
 
Baka i mitten av ugnen på 175 i ca. 30-35 minuter. Kakan kommer vara väldigt lös i mitten när man tar ut den men stelnar bra i kylen sedan. 
När kakan svalnat ställ den i kylen i minst 4h. Gärna över natten! Sedan är det bara att njuta. 
 
Det går även att göra kakan i andra smaker. Jag har tidigare testat att göra med mango (då 1 hel färsk eller ett paket fryst) och Lindahls mango- och ananaskvarg och det är verkligen en fantastisk smakkombo! Jag har planer på att testa att göra en jordgubbsvariant och även en choklad med botten på jordnötssmör istället för cashews. 
Det är bara att testa sig fram efter vad man föredrar! Och vad man har hemma ;) 
 
Inspiration till den här kakan har jag fått från Tasty-Health som jag verkligen rekommenderar. Finns massa bra och hälsosamma recept att hitta på hennes sida!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela